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QUESTIONS AND RESPONSES #1

Question 1:
After reading the RFGP, we have discovered a discrepancy between the pre-conference data and the document. Can you please clarify if this includes children? The RFGP says children in section 1.1 of the summary statement. In the pre-conference we were told 18 and older.

Response:      
It has been our policy that persons with functional disabilities who are applying for respite care program be 18 years of age or older. Our program does serve children with developmental disabilities and the department has already awarded a grant for that service to a grantee for the central region.

Question 2:
We spoke in the conference about the client being able to choose who they want to provide Level 1 care for them – inclusive of a neighbor or a family member. However there is reference to CNAs specifically in the document. It states that, “any care workers employed by the Grantee shall be (at minimum) Certified Nursing Assistants (CNAs), as required by the Maryland Board of Nursing, if they are to perform personal care tasks for clients receiving.” Our question therefore is, if the family chooses a neighbor to be a caregiver do they need to be a CNA and do they require the same training and background checks? What then is the definition of “employed” – are we then liable for the service that they provide? In these instances if we are paying the family directly, it seems we are not liable for the care they given by their chosen Level I provider – please confirm?
Response:
The CNA requirement is only applicable to someone employed by the grantee.  The term “grantee” means the respite provider agency who was awarded a DHR respite grant.  So, for example, if the respite provider agency sends an employee respite worker to the home of a family, that employee respite worker needs to be a CNA if they are providing personal care. “Grantee” does not mean the families who receive a reimbursement/grant from the provider agency to help them pay for respite care. The families can choose whoever they want to provide respite care and they do not have to be a CNA.  In these cases, the provider agency is only providing a reimbursement of money to the family, and is not liable for the care provided.

Question 3:
Could you please pin-point the difference between developmental and functional disability? What disabilities are considered under developmental? For example is TBI considered developmental or functional? Would TBI at a certain age be developmental and at a later age be functional? Other examples like this could include ASD, intellectual disabilities, down syndrome, CP or even seizures – we would like to clarify if these are developmental at younger ages and then functional after they age out of schooling?
Response:
A functional disability is a very broad and inclusive category and includes a severe or chronic disability or disabilities attributable to a mental or physical impairment or impairments and is likely to continue indefinitely, but for at least 12 continuous months, resulting in limitations in 3 or more areas including self care, receptive and expressive language, learning, mobility, self direction, capacity for independent living and economic self sufficiency. 

A developmental disability is a severe and chronic disability that is attributable to a mental or physical impairment or combination of impairments and includes intellectual disabilities, cerebral palsy, epilepsy, brain injury and autism, and is manifested before the individual is 22 years old.
Question: 4
Is the information regarding fee scale and payment rates on the DHR website current? This states “for paid care workers a maximum hourly amount may not exceed twice the legal minimum wage for Level I care, and $25 per hour for Level II care.” The date of the memo is January 1, 2002.

Response:
Yes.  The current fee scale and payment rates as of 2012 is as follows: For paid care workers, a maximum hourly amount may not exceed twice the legal minimum wage for Level I care, and $25 per hour for Level II care. The current minimum wage is $7.25 per hour.
Question: 5
Can you please clarify the meaning of the chart on page 21 of the RFGP? This question was asked at the pre-bid conference and an answer was not available at that time.
Response:
The chart shown in Section 3.3 C(3) of the RFGP lists an estimated number of hours (units of service) for persons with Functional Disabilities in the Central Region in each grant year.  The number of hours is only an estimate and should not be considered a guarantee of the actual number of service hours for the Grant.
Question: 6 
Is there a minimum/maximum of hours expected per year for the entire respite program for adults?
Response:
The maximum number of hours per year is based on the Grantee's fully loaded fixed unit price and the total amount of funding available for the region. There is no minimum.
Question: 7 
Is there a possibility that all questions answered will be posted on DHR’s website before the closing date for the grant?
Response:
Yes.
Question: 8 
We intend to have consumers identify their own provider based on the consumer’s understanding to meet their needs. Is this consistent with the regulation?
Response:
Yes, that is consistent with the regulations for Level I.
Question: 9
How is “immediate family” defined? Does it have any impact if the family member does not live in the same home?

Response:
Family is defined as one or more adults, with or without children, related by blood, marriage, adoption, or legal guardianship, residing in the same household with an individual with a developmental or functional disability.
